Virtualna šetnja i umjetna inteligencija

Virtualna šetnja i umjetna inteligencija su dvije tehnologije koje imaju veliki potencijal za unapređenje ljudskog iskustva i znanja. Virtualna šetnja nam omogućuje da posjetimo mjesta koja inače ne bismo mogli ili željeli vidjeti u stvarnosti, dok nam umjetna inteligencija pomaže da bolje razumijemo i interpretiramo ono što vidimo. Zajedno, one mogu stvoriti nove mogućnosti za učenje, zabavu i otkrivanje.

Virtualna šetnja i umjetna inteligencija. Zašto i kako?

Uz pomoć umjetne inteligencije virtualne šetnje mogu se podesiti na različite načine. Na primjer, možete dodati interaktivne elemente (POI – point off interes) ili dodati različite opcije za navigaciju (sučelje), dodati različite opcije prikaza (3d view, mape i tlocrti, virtual staging – prikaz prije i poslije), dodati gumbe za dijeljenje ili slanje pošte itd.

Umjetna inteligencija može pomoći u stvaranju virtualnih šetnji koje su personalizirane za svakog korisnikaTakođer, umjetna inteligencija može pomoći u stvaranju virtualnih šetnji koje su interaktivne i koje se mogu prilagoditi korisnikovim potrebama.

virtualna šetnja i umjetna inteligencija

Koji programi koriste umjetnu inteligenciju za obradu fotografija?

Obrada fotografije i umjetna inteligencija su povezane jer se umjetna inteligencija može koristiti za automatizaciju i optimizaciju različitih aspekata obrade fotografije.

AI (umjetna inteligencija) igra značajnu ulogu u uređivanju i obradi fotografija, nudeći razne alate i tehnike za poboljšanje i manipuliranje slikama. Obradom fotografija se dobre fotografije pokušavaju učiniti još boljima.

Virtualna šetnja i umjetana inteligencija – primjeri primjene u obradi fotografije:

  – Uklanjanje šuma, zamućenja i artefakata iz fotografija.

  – Povećanje rezolucije i oštrine fotografija.

  – Promjena boja, osvjetljenja i kontrasta fotografija.

  – Dodavanje ili uklanjanje elemenata iz fotografija.

  – Stvaranje novih fotografija iz postojećih ili iz tekstualnih opisa.

Neki od programa za obradu fotografija uz pomoć umjetne inteligencije su Vidmore Free Image Upscaler OnlineLuminar AIPhotoshopAurora HD i Pixlr.123

Umjetna inteligencija donosi i novosti na samim fotoaparatima. Uz pomoć AI-a aparati zahtijevaju sve manje ručnog podešavanja fotografa uz vrlo konzistentne rezultate.

Kuda će nas budućnost s fotografijama u umjetnoj inteligenciji odvesti teško je i zamisliti.

virtualna šetnja i umjetna inteligencija

Virtualna šetnja i umjetna inteligencija – primjeri

  – Google Street View: omogućuje korisnicima da pregledavaju panoramske slike ulica i znamenitosti iz cijelog svijeta.

  – Museum of the World: omogućuje korisnicima da otkrivaju povijest i kulturu različitih civilizacija kroz virtualnu izložbu predmeta iz British Museuma.

  – Virtual Reality Tour of Auschwitz: omogućuje korisnicima da dožive kako je izgledao najveći nacistički logor smrti kroz virtualnu stvarnost.

Virtualna šetnja i umjetna inteligencija – izazovi

  – Kvaliteta: zahtijevaju visoku razinu točnosti, ažurnosti i realističnosti podataka i slika koje se prikazuju.

  – Sigurnost: zahtijevaju zaštitu privatnosti i osobnih podataka korisnika koji sudjeluju u virtualnim šetnjama.

  – Etika: zahtijevaju poštovanje kulturne raznolikosti, povijesne istine i ljudskih prava u prikazivanju mjesta i događaja.

Zaključak

Obrada fotografije i umjetna inteligencija su dvije važne i zanimljive teme koje imaju mnogo mogućnosti za istraživanje i primjenu. Umjetna inteligencija može značajno poboljšati kvalitetu, izgled i sadržaj fotografija, ali također donosi i neke izazove i ograničenja koje treba uzeti u obzir.

Categories: